Ventileren

Ventileren

Hoe kunt u uw huis ventileren?

Om uw huis goed te ventileren moet u dag en nacht voldoende ventilatieroosters en klepraampjes openzetten. Ventileer vooral ook na het koken, douchen en slapen. Alleen luchten (zoals de ramen korte tijd openzetten) is niet genoeg. Na een half uurtje is de frisse lucht namelijk verdwenen en hopen vocht en bepaalde stoffen zich weer op in de woning.

Waarom ventileren

Elke dag produceren bewoners, huisdieren en planten vocht in een huis. Gewoon door in een woning te leven, te wassen en te koken ontstaat per dag zo’n 10 tot 15 liter aan vocht in de vorm van waterdamp. Dit vocht kan leiden tot vocht- of schimmelproblemen in uw woning. Daarnaast vervuilen kookluchtjes, rook en andere zaken de lucht. Door te ventileren wordt de vochtige en vervuilde lucht afgevoerd naar buiten. Als uw woning goed geïsoleerd is, is het extra belangrijk goed te ventileren.

Meer informatie

Op de site van het Informatiepunt Ventilatie (een initiatief van o.a. de Rijksoverheid en de Woonbond) vindt u nog meer informatie over dit onderwerp. Ook op de site van de GGD vindt u veel informatie en filmpjes over vocht en schimmels.

Waaraan merkt u dat er teveel vocht in uw huis aanwezig is?

U kunt zelf opmerken wanneer er te veel vocht in een huis aanwezig is. Dit merkt u bijvoorbeeld door het beslaan van de ruiten, of schimmel en vocht op het behang. Maar ook als u deze verschijnselen niet heeft, kan er sprake zijn van teveel vocht in uw woning. Het beste kunt u dit waarnemen door een hygrometer op te hangen. Deze meter geeft de hoeveelheid vochtigheid in uw huis aan. Als vuistregel geldt dat bij kamer temperatuur (21°C) de relatieve vochtigheid tussen de 40 en 70 % moet liggen.

Ziek door slechte ventilatie

Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt en kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor dat sommige mensen meer last krijgen van astma en allergieën. Verder is de kans op een koolmonoxidevergiftiging groter in een slecht geventileerde ruimte.

Hoe kan u het beste ventileren?

Voor de duidelijkheid: ventileren is iets anders dan luchten. Bij het luchten wordt er een raam of deur opengezet, zodat alle lucht in die ruimte in één keer wordt ververst. Het effect is gelijk merkbaar, maar slechts voor een korte periode. Meestal een half uur. Bij ventilatie wordt de lucht in huis 24 uur per dag ververst.

Actieve ventilatie is meer noodzakelijk in nieuwe woningen dan in oude. Toen woningen nog niet zo geïsoleerd waren, ontstond ventilatie door de vele kieren. Maar die zijn in nieuwbouwwoningen allemaal gedicht.

Ventileren kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie wordt de lucht ververst door de verschillende ventilatieroosters die overal in een huis te vinden zijn. Bij mechanische ventilatie vindt de afvoer plaats via een elektrische ventilator.

Natuurlijk ventileren

Het natuurlijk ventileren van een woning werkt eigenlijk heel eenvoudig. Belangrijk is dat ventilatieroosters altijd open staan en af en toe worden gereinigd, door er bijvoorbeeld een stofzuiger langs te halen. Sluit ze nooit af, ook niet in het kader van isolatie.

Het is een fabeltje dat luchten of ventileren leidt tot hogere stookkosten. Het tegendeel is juist waar: in een goed geventileerd huis is de lucht relatief droog. En het opwarmen van droge lucht kost veel minder energie dan het opwarmen van vochtige lucht.
Probeer verder de lucht in huis zo droog mogelijk te houden. Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 70% is perfect.

Tips

Tips voor een gezond leefklimaat in uw woning:

  • Zet de verwarming niet te laag om het neerslaan van vocht op ramen en buitenmuren te voorkomen. De ideale huistemperatuur is ’s nachts 15°C. Voor een babykamer ligt de ideale temperatuur tussen de 16-18°C.
  • Plaats verder de meubels niet te dicht bij de muur om te voorkomen dat ze isolerend gaan werken. Met een beetje afstand kan de lucht beter circuleren. Dit voorkomt schimmelvorming achter uw kasten.
  • Zijn er meerdere personen in een ruimte aanwezig? Zet dan altijd de ventilatieroosters open of zet een raam een beetje open.
  • Dubbel glas in de woning? Controleer dan of er voldoende ventilatievoorzieningen in de buurt zijn aangebracht. Zijn er geen ventilatieroosters? Zet dan de openslaande ramen open met een kleine ventilatie kier.
  • Gebruik in vochtige kasten of bergruimtes vochtvangers.
  • Ventileer ook bij vochtig weer. Vochtige buitenlucht is over het algemeen schoner en droger dan de lucht in huis.
  • Ventileren is geen vervanging voor luchten. Blijf dit een half uur per dag doen.
  • Maak na het schoonmaken alles goed droog: gebruik een trekker na het dweilen van de vloeren.
  • Trek de douchehoek droog na het douchen. Al het water wat wegstroomt via het doucheputje hoeft niet weg geventileerd te worden.
  • Zet na het douchen het raam een half uur open om de vochtige badkamer te ventileren.
  • Heeft u mechanische afzuiging in uw badkamer? Laat deze minimaal een half uur na de douchebeurt aanstaan of totdat de wandtegels droog zijn. Zet daarbij ook het raam op een kier open voor de toevoer van schone lucht.
  • Kies in vochtige ruimtes voor materialen die schimmelvorming voorkomen, zoals tegels op de wanden in plaats van latexverf of gebruik speciale schimmelwerende verf.
  • Kook verder met de deksels op de pannen en laat de afzuigkap na het koken nog een kwartiertje langer aanstaan om vocht op te zuigen, of zet een raampje open.
  • Droog met mooi weer de was buiten.

Wel ramen dicht bij rampen

Bij een ramp adviseert de overheid vaak om ramen en deuren te sluiten. Bijvoorbeeld bij een grote brand of de ontsnapping van giftige stoffen uit een fabriek. Dit advies moet u altijd opvolgen. Sluit bovendien de ventilatieroosters. Zet ook uw mechanisch ventilatiesysteem uit. Haal als dat nodig is de stekker eruit. Is er een collectief ventilatiesysteem, vraag dan de verhuurder of huismeester het systeem uit te zetten. Kunt u uw ventilatiesysteem niet uitzetten, zet het dan op de laagste stand.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag persoonlijk.
Neem contact met ons op:

Of regel veel zelf 24/7 via ons klantportaal .
Natuurlijk kunt u ook ons contactformulier invullen.