Brandpreventie

Brandpreventie

Brand in uw woning. U denkt er liever niet over na, maar toch moet de brandweer daar meerdere keren per dag voor uitrukken. Opvallend is dat het merendeel van deze branden kan worden voorkomen. Slechts een klein percentage is een gevolg van pech, zoals een apparaat dat spontaan in brand vliegt.

Voornaamste brandoorzaken

Veel branden ontstaan door koken, roken, kaarsen en open vuur. Gelukkig bent u ook degene die in veel gevallen brand kan voorkomen.

Praktische tips

Voorkomen is beter dan genezen. En in het kader daarvan hebben wij een aantal praktische tips voor u op een rij gezet.

  • Koken: Loop niet uit de keuken als er vet op het vuur staat. Ook niet als er wordt (aan)gebeld. Zorg dat er een blusdeken in de buurt is.

  • Gasfornuis: Gas verdrijft zuurstof en zorgt voor explosiegevaar. Gas is vluchtig en kan dus al snel ontsnappen bij een klein lek. Het is dus van het grootste belang dat u een degelijke en goede gasslang aansluit. Neem een gasslang van het keurmerk GASTEC en vervang deze om de 5 jaar. Stel een gasslang niet bloot aan de hitte van het fornuis.

  • Roken: Rook niet in bed of als u moe op de bank zit.

  • Kaarsen: Plaats geen kaarsen in kandelaars die gemakkelijk kunnen omvallen. Neem altijd een onbrandbare kandelaar of standaard. Plaats ze niet in kerststukjes of een ander brandbaar ding. Doof de kaars als u de ruimte verlaat.

  • Wasdroger: Maak de filters en afvoer stofvrij. Deze kunnen verstopt raken door pluisjes van het wasgoed. Stof vat makkelijk vlam. Gebruik de droger niet bij afwezigheid en plaats geen brandbare zaken, zoals kleding, op de droger als deze draait.

  • Elektronica: Haal de stekker uit het apparaat, zodat er geen stroom meer op staat. Een elektronisch apparaat, zoals een televisie of computer, kan spontaan vlam vatten. Beschadigde elektrische snoeren kunnen brand veroorzaken. Controleer losse snoeren regelmatig op beschadigingen. Plaats elektrische snoeren nooit onder uw vloerbedekking. Verleng snoeren niet eindeloos met verlengsnoeren. Rol haspels volledig uit.

  • Elektra-installatie: Knoei niet met elektra. Haal er een deskundige bij. Wijzigingen aan de elektra-installatie moeten altijd uitgevoerd worden door een erkend installatiebedrijf. Pas op met stekkerdozen. Gebruik maximaal 1 stekkerdoos per stopcontact.

  • Groepenkast: heeft uw meterkast een zekering van 16 ampère? Sluit dan per groep minder dan 3.680 Watt aan. Op elk apparaat staat vermeld hoeveel Watt het verbruikt. Sluit u meerdere apparaten aan met een grootverbruik? Laat dan extra groepen in de meterkast aanleggen door een erkend installateur.

  • Verlichting: Een halogeenlamp of gloeilamp wordt na verloop van tijd erg heet. De lamp zelf is bestendig tegen zulke temperaturen, maar bijvoorbeeld een gordijn wat er tegenaan komt kan gemakkelijk vlam vatten. Vervang zulke lampen door LED-verlichting. Naast dat deze verlichting veel energiezuiniger is, wordt deze ook niet warm.

Verzekering?

Met een inboedelverzekering verzekert u alles wat u uit uw huis kunt oppakken en meenemen, zoals bijvoorbeeld uw televisie en uw bank. Vaak valt ook het behang en de vloerbedekking hieronder. Het is verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten zodat uwgehele inboedel verzekerd is bij brand. Ook regelt de inboedelverzekering vervangende huisvesting als bij brand de woning onbewoonbaar is geworden.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag persoonlijk.
Neem contact met ons op:

Of regel veel zelf 24/7 via ons klantportaal .
Natuurlijk kunt u ook ons contactformulier invullen.