Asbest

Klussen

Asbest klinkt vaak eng en gevaarlijk. Dat komt vooral omdat er veel misverstanden over asbest bestaan. Soms is asbest inderdaad gevaarlijk, maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn, daarom informeren wij u over soorten asbest, risico’s en de maatregelen die wij nemen. We geven u ook praktische vuistregels om veilig om te gaan met asbest in uw woning, garage of schuur. Belangrijk is: verwijder nooit zelf asbesthoudende materialen.

Wat is asbest?

Asbest leek vroeger ideaal als bouwmateriaal. Het is sterk, slijtvast, brandwerend en bestand tegen zuur. Het werkt isolerend, was goedkoop en op veel plekken als natuurlijke grondstof te winnen. Asbest bestaat uit hele kleine vezels. Die vezels zijn verwerkt in verschillende materialen en kunnen schadelijk zijn als ze hieruit vrijkomen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer het materiaal bewerkt of beschadigd wordt. Als het asbesthoudende materiaal onbeschadigd is, vormt het geen direct risico voor de gezondheid.

Welke soorten asbest zijn er?

Alle asbesthoudende producten zijn in twee groepen te verdelen: hechtgebonden en niet-hechtgebonden.
 Hechtgebonden asbest: de asbestvezels zijn stevig verankerd in een basismateriaal (bijvoorbeeld golfplaten schuurdaken van asbestcement). Dit materiaal levert geen risico op als het onbeschadigd is en niet wordt bewerkt. Hechtgebonden asbest kan dan ook meestal blijven zitten. Bewerkt u het asbest toch, dan komen er gevaarlijke asbestvezels vrij.
 Niet-hechtgebonden asbest: de asbestvezelszijn niet of nauwelijks vastgezet in een basismateriaal. Dit is het geval bij bijvoorbeeld spuitasbest en brandwerende beplating. De asbestvezels in deze materialen kunnen gemakkelijk losraken, wat mogelijk vraagt om maatregelen.

Is asbest gevaarlijk?

Wanneer asbest onbeschadigd is en in een hechtgebonden staat is verwerkt, komen er geen vezels vrij en loopt u geen risico. Het asbest dat in uw woning en berging verwerkt is, is hechtgebonden en levert in principe geen risico’s voor u op. Het asbest kan geen kwaad zolang het heel is en er niet in geboord, gezaagd of aan gezeten wordt. De gevaarlijke asbestvezels komen alleen vrij als het materiaal wordt beschadigd, bewerkt of gebroken.

Zorgt u er dus voor dat u het asbesthoudende materiaal ongemoeid laat! Om uw gezondheid niet in gevaar te brengen mag u het asbest niet bewerken, verwijderen, wegbreken, doorboren etc. Wanneer u dit toch doet, dan brengt u de gezondheid van uzelf en omwonenden in gevaar.

In welke woningen komt asbest voor?

In woningen met een bouwjaar van voor 1994 kan asbest verwerkt zijn.

Meterkaststicker

Wij willen dat u weet waar mogelijk asbest in uw woning voor komt. Daarom is er onderzoek gedaan naar asbest. Door middel van een bezitsinventarisatie hebben we de aangetroffen astbesthoudende materialen in kaart gebracht. Huurders die wonen in woningen waar asbest is aangetroffen zijn in juni 2015 hier over geïnformeerd en hebben een meterkaststicker gekregen. Deze meterkaststicker moet in de meterkast op een zichtbare plaats hangen!

Wordt het asbest verwijderd?

Nee, het asbest wordt door Rondom Wonen niet verwijderd. Bij normaal gebruik van het woongebouw, de woning, balkon of berging is er geen risico dat er asbestvezels vrijkomen.

Mocht er in de toekomst toch een asbestsanering gaan plaatsvinden, dan wordt u hier over geïnformeerd.

Uw veiligheid staat voorop

Als asbest onbeschadigd is, vormt het geen direct risico voor uw gezondheid. Daarom is het belangrijk de volgende regels in acht te nemen: verwijder nooit zelf asbesthoudende materialen verzaag, schuur of breek nooit asbesthoudende materialen, boor nooit in asbesthoudende materialen en neem bij twijfel altijd contact met ons op.

Mag ik wel klussen in mijn woning op de plekken waar asbest zit?

Om uw gezondheid niet in gevaar te brengen mag u het asbest niet bewerken. Dat betekent dat u het niet mag verwijderen, wegbreken, doorboren etc. Wanneer u dat wel doet, brengt u uw gezondheid in gevaar. Het bewerken van asbest is ook wettelijk niet toegestaan.

Wanneer u plannen heeft om uw woning te verbouwen is het verstandig u goed te laten informeren. Wij vragen u dan een aanvraag bij ons in te dienen voor een zelf aangebrachte voorziening (ZAV).

U vindt dit formulier bij Klussen in de Woning. Als het nodig is doen we verder onderzoek naar asbesthoudende materialen. Is het nodig om asbest te verwijderen? Dan doen wij dit voor u.

Wat te doen als het asbest is beschadigd?

Mochten er in de toekomst problemen ontstaan (bijvoorbeeld een beschadiging), dan verzoek ik u om direct contact met Rondom Wonen op te nemen. Ook als u vragen heeft over (mogelijk) asbesthoudende materiaal in uw woning kunt u hierover contact met ons opnemen.

Asbest in zaken die eigendom van huurders zijn

Het kan dat in uw woning mogelijk asbesthoudende materialen aanwezig zijn bijvoorbeeld in de vorm van stoffering. Sommige soorten vinyltegels en vinylzeil, kan asbest bevatten. Ook huishoudelijke apparaten die warmte (zoals gevelkachels, haarden) geproduceerd tot de jaren tachtig, kunnen asbesthoudend zijn (bijvoorbeeld asbestkoord in de aansluiting van de deur en rookkanaal).

De huurder is zelf verantwoordelijk voor asbesthoudende materialen en spullen die zijn eigendom zijn. Dit betekent dat u zelf zorg moet dragen voor een juiste wijze van verwijderen en afvoeren van het asbest, conform de richtlijnen van de overheid. Elk risico voor uw eigen gezondheid of die van omwonenden moet voorkomen worden. Rondom Wonen kan u informeren over hoe u dit asbest het beste kan laten verwijderen en afvoeren.

Voor afvoer en inlevering van het asbest verwijs ik u door naar de Gemeente Pijnacker-Nootdorp.

Ook kan u informatie vinden op de website van de overheid, zie hiervoor: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/asbest

Meer informatie

Mocht u vragen hebben over asbest of twijfelt u of een dergelijk materiaal of stoffering mogelijk asbesthoudend is? Neem dan gerust contact op met één van de opzichters van Rondom Wonen via telefoonnummer (015) 362 05 20.

Heb je vragen?

Wij helpen je graag persoonlijk.
Neem contact met ons op:

Of regel veel zelf 24/7 via ons klantportaal .
Natuurlijk kunt u ook ons contactformulier invullen.