Zorgen over plannen huurbevriezing 2025 en 2026
In de Voorjaarsnota is aangekondigd om mogelijk de huren in zowel 2025 als 2026 niet te verhogen. Voor huurders lijkt dit goed nieuws, want zij hoeven geen hogere huur te betalen. Maar dit heeft grote gevolgen. Niet alleen voor woningcorporaties, maar ook voor mensen die een woning zoeken of nu een woning huren. Er is dan minder geld beschikbaar voor onderhoud, verduurzaming en nieuwbouw.
De gevolgen van de huurbevriezing
Geen huurverhoging klinkt fijn. Tegelijkertijd kent de huurbevriezing een andere betekenis. Het betekent namelijk ook:
- een rem op de verduurzaming, waarmee we hard werken aan het verlagen van woonlasten voor huurders – op korte én lange termijn;
- minder en langzamer nieuwbouwwoningen bouwen. Juist die woningen zijn keihard nodig voor mensen zonder woning, of die zoeken naar een beter passende woning;
- we minder geld voor onderhoud van woningen hebben, wat ten koste gaat van de huidige huurders.
Slecht nieuws voor woningzoekenden én huurders
Voor veel mensen is elke euro belangrijk. Maar het voordeel van een huurbevriezing is eigenlijk niet zo groot. De meeste huurders zouden dit jaar een huurverhoging krijgen van ongeveer 30 euro per maand. Waarbij voor lagere inkomens geldt dat deze altijd voor 2/3 wordt opgevangen door een stijging van de huurtoeslag. Dus netto zou de huurverhoging voor deze huurders ongeveer 10 euro per maand zijn.
De nadelen zijn veel groter. Woningcorporaties moeten continu investeren. Komt er minder geld binnen? Dan kunnen we minder lenen voor grote uitgaven, zoals nieuwbouw, onderhoud en/of verduurzamingsprojecten.
De voorgestelde huurbevriezing zorgt ervoor dat woningcorporaties maar liefst 50 miljard minder kunnen investeren tot 2030, zo heeft Aedes (de organisatie van woningcorporaties) berekend.
Dat betekent: minder nieuwe woningen, minder energiezuinige aanpassingen en uitsmeren van onderhoud over langere tijd. Bijvoorbeeld: als wij geen dubbel glas kunnen plaatsen bij oudere minder goed geïsoleerde huizen, dan blijft de energierekening van de bewoners hoog. Bovendien is het voor de woningzoekenden nog zuurder; de wachttijd loopt nog verder op. En dat midden in een wooncrisis!
Minder geld = minder bouwen en verduurzamen
Betaalbaarheid is voor Rondom Wonen een belangrijk thema. Niet voor niets vragen wij niet de maximale huur die we zouden kunnen vragen en bieden wij in sommige gevallen tijdelijke huurkorting aan huurders die dit nodig hebben. Maar wij hebben de huurverhogingen wél nodig, immers de rekeningen van de aannemers en installateurs zijn ook elk jaar hoger. Als we meer kunnen lenen dan kunnen wij meer nieuwe woningen bouwen en bestaande woningen goed onderhouden en energiezuiniger te maken.
Hoe nu verder
De invoering van de huurbevriezing is nog niet zeker. De Tweede en Eerste Kamer moeten hier nog over stemmen.
Wij blijven ons inzetten voor huurders en woningzoekenden
Samen met Aedes, collega-corporaties, de Woonbond en andere partners strijden we voor een eerlijk woonbeleid voor huurders en woningzoekenden. Alleen dán kunnen wij onze woningen netjes blijven onderhouden, huurders helpen met een lagere energierekening en nieuwe woningen bouwen voor mensen die wachten op een huis.
Meer informatie over de huurbevriezing en de gevolgen daarvan vindt u binnenkort op onze website en nu al op: www.aedes.nl.
