Altijd op de hoogte blijven van ons nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Heb je een nieuwsbrief gemist? Vind al onze vorige nieuwsbrieven terug in ons archief:

Nieuwsbrieven archief

Tijdelijk Noodfonds Energie is open

Nog steeds is voor veel huishoudens de hoge energierekening in de winter moeilijk te betalen. Er is voor 2024 geen energietoeslag en geen prijsplafond. Wel is er het Tijdelijk Noodfonds Energie. Dit noodfonds helpt huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening. Het is een landelijke regeling en daarom ook voor inwoners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp beschikbaar.

Huishoudens kunnen de steun van het Noodfonds krijgen voor een periode van zes maanden. Om in aanmerking te komen voor het Noodfonds wordt er gekeken naar de hoogte van de energierekening ten opzichte van het inkomen.

Voor wie is het Noodfonds Energie?

De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een bruto-inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat gaat concreet om 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld en exclusief toeslagen.
  • Huishoudens hebben zelf een energiecontract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energieleverancier.
  • De energierekening is (afhankelijk van het inkomen) hoger dan 8 tot 10% van het gezamenlijk bruto-inkomen: Voor mensen tot 130% van het sociaal minimum hoger dan 8% van het gezamenlijk bruto-inkomen, of voor mensen tot 200% sociaal minimum hoger dan 10%.
  • Het Noodfonds betaalt de rest van de maandelijkse energierekening boven deze 8 tot 10 % van het gezamenlijk bruto-inkomen van een huishouden.  
  • Een huishouden kan een bijdrage aanvragen voor de daaropvolgende 6 maanden.
  • Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Wilt u weten of u in aanmerking komt? Doe de situatiecheck op de website van Noodfonds Energie.

Waar kunt u steun aanvragen?

Een aanvraag kan worden gedaan via de website van Noodfonds Energie. Bij de aanvraag dient men te kunnen inloggen met DigiD. Ook familieleden, vrienden of hulpverleners kunnen daar via een machtiging de aanvraag voor iemand anders doen. Een aanvraag indienen kan tot en met 31 maart 2024. Huishoudens met vragen kunnen terecht bij de landelijke hulplijn van het Noodfonds. Bel de Noodfondslijn op 085 – 088 1111. Ze zijn open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Deel dit artikel: