Altijd op de hoogte blijven van ons nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Heb je een nieuwsbrief gemist? Vind al onze vorige nieuwsbrieven terug in ons archief:

Nieuwsbrieven archief

Heffing of boete voor zonnestroom?

Energiemaatschappijen kunnen een heffing of ‘boete’ in rekening brengen als u zonnepanelen heeft. Wocozon, de leverancier van zonnepanelen voor de woningen van Rondom Wonen, heeft voor u op een rij gezet wat u dan het beste kunt doen.

1. Heeft u een vast contract?

We leggen hier uit wat u dan het beste kunt doen als u een vast contract heeft.
Heeft u geen vast contract? Ga dan direct naar punt 2.

Krijgt u van uw energiemaatschappij bericht dat u moet gaan betalen voor de teruglevering van zonnestroom? Dan is dat een wijziging op uw contract. Of wilt uw energiemaatschappij uw contract opzeggen? Ook zo’n opzegging mag niet zomaar.

Als u het niet eens bent met de wijziging of opzegging van uw contract, dan kunt u het best direct in actie komen.
Kies wat voor u van toepassing is:

Als uw energieleverancier uw contract wilt wijzigen, mag u met ingang van die datum ook overstappen op een ander contract, het ACM Modelcontract, of een andere leverancier. Ook dan moet u direct in actie komen.

Kijk op de site van uw energieleverancier hoe u uw contract kunt opzeggen en vraag een ACM Modelcontract aan.

2. Kies voor een ‘ACM modelcontract’

Heeft u geen vast contract en moet u gaan betalen voor de teruglevering van zonnestroom? Dan kunt u overstappen naar een ACM modelcontract. U heeft wettelijk recht (zie Staatscourant ) op een ACM modelcontract. Elke energieleverancier in Nederland is verplicht om dat aan te bieden. Dat contract zorgt ervoor dat u geen heffing of boete betaalt als u zonnepanelen heeft.

Misschien is het ACM modelcontract net iets duurder per kWh, maar uiteindelijk bent u echt goedkoper uit.

Kijk dus bij het afsluiten van een energiecontract altijd of dat het ‘ACM modelcontract’ is. Ze zijn verplicht om u dat te geven, als u dat wilt. Op de sites van energieleveranciers wordt dat niet altijd duidelijk aangeven dat zo’n ACM modelcontract mogelijk is. U moet er dan specifiek naar vragen.

3. Zo vraagt u een ‘ACM modelcontract’ aan

Stuur een e-mail, brief of bel de klantenservice van uw energieleverancier met deze tekst, zie hieronder. Ze zijn dan wettelijk verplicht om u zo’n contract aan te bieden. Gebruik dan deze tekst:

Geachte energieleverancier,

Ik wil mijn contract bij jullie wijzigen in een standaard ACM modelcontract, dat elke energieleverancier wettelijk verplicht is om aan te bieden, zoals is aangegeven in de Staatscourant van 7 december 2016.

Met vriendelijke groeten,

We hebben van de energieleveranciers die een heffing of boete hanteren opgezocht en gekeken waar u kunt kiezen voor een ACM modelcontract. Deze informatie staat meestal niet op de sites van die leveranciers. U moet dan de klantenservices bellen of mailen. Dit is het overzicht:

Staat uw energieleverancier hier niet bij en heeft u wel te maken met een heffing of boete vanwege zonnepanelen? Geef het aan ons door via: 085 744 10 58, dan vullen we deze informatie aan.

4. Let hier goed op

Soms heeft de energiemaatschappij het over een ‘modelcontract’ of ‘standaard contract’. Dat is niet hetzelfde als het ACM modelcontract is. Alleen het ACM modelcontract zorgt ervoor dat u geen heffing of boete betaalt voor zonnepanelen. Het ACM modelcontract is het contract dat elke energieleverancier in Nederland moet aanbieden. In dit contract staat dan ook altijd duidelijk vermeld ‘ACM modelcontract’.

5. Komt u er niet uit?

Bel dan de klantenservice van Wocozon: 085 744 10 58. Wij vinden het belangrijk dat u gewoon voordeel blijft houden van zonnepanelen, zoals u van ons gewend bent.

Zet dus zeker niet uw zonnepanelen uit. Dat is altijd nadelig. U mist dan het voordeel op uw zonnestroom.

Zorg dus dat u het ACM modelcontract krijgt als u een boete of naheffing kunt krijgen omdat u zonnepanelen heeft.

Als u geen ACM modelcontract wilt voor gas, dan is dat mogelijk. In Nederland kunt u uw gas en elektra bij verschillende partijen onderbrengen. Dit kan soms extra kosten met zich meebrengen (denk aan administratiekosten. Kortom, u kunt voor stroom een ACM modelcontract bij de ene leverancier aanvragen en voor gas bij een andere leverancier.

 

Deel dit artikel: