Altijd op de hoogte blijven van ons nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Heb je een nieuwsbrief gemist? Vind al onze vorige nieuwsbrieven terug in ons archief:

Nieuwsbrieven archief

Goed nieuws: subsidie aangevraagd voor energie in 2023

 

Voor onze gebouwen in Pijnacker Noord die warmte krijgen van Ammerlaan, heeft Rondom Wonen subsidie aangevraagd voor energie. Dit deden we via de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB), een regeling van de Rijksoverheid die dit voorjaar werd geïntroduceerd.

De TTB-regeling uitgelegd
De regering heeft over 2023 een prijsplafond regeling in het leven geroepen voor energie aansluitingen. Maar aansluitingen voor gezamenlijke warmtevoorzieningen vielen hier niet onder. Daarom is de TTB-regeling ontstaan, specifiek voor dit soort aansluitingen. Alle vormen van warmteproductie bij zo'n aansluiting komen in aanmerking voor deze tegemoetkoming. Voor Rondom Wonen betekent dit dat we subsidie aanvragen voor de flats in Noord die warmte krijgen van Ammerlaan, en ook voor de VvE's in Pijnacker-Noord.

Let op: Voor vaste energiecontracten met vaste tarieven die héél 2023 onder het prijsplafond zitten kan géén subsidie worden aangevraagd.

Hoe de subsidie werkt
Rondom Wonen en de VvE's moeten de subsidie aanvragen en deze via de energiekosten afrekening (warmte-stookkosten) doorberekenen aan de bewoners. Dit compenseert de hoge stookkosten. Rondom Wonen en de VvE’s hebben bij de jaarlijkse bepaling van de hoogte van de voorschotten van de stookkosten rekening gehouden met het ontvangen van deze subsidie. Dit is de reden dat de voorschotten in Pijnacker-Noord niet verhoogd zijn.

Huurders krijgen geen geld direct uitbetaald; in plaats daarvan trekken woningcorporaties de subsidie af van de totale energiekosten en verdelen deze onder bewoners, afhankelijk van hun verbruik. Degenen met een hoger verbruik krijgen meer subsidie, vergelijkbaar met de reguliere prijsplafond regeling. Sommige media suggereren dat elke huurder een vast bedrag krijgt, maar dit is niet correct.

Aanvraagproces
Alleen degene die de overeenkomst tot levering van elektriciteit, gas of warmte voor de blokaansluiting heeft gesloten met een energieleverancier, kan de subsidie aanvragen. De contracthouder van het energiecontract kan tot en met 30 september 2023 een subsidieaanvraag doen. De belastingdienst zal alle aanvragen afhandelen en zorgen voor de uitbetaling van de subsidie.

We hebben de aanvraag al gedaan
Nadat we op de hoogte waren van deze regeling, hebben we webinars gevolgd en informatie ingewonnen bij Aedes (onze koepelorganisatie) en de Belastingdienst. We hebben de subsidieaanvraag in juni 2023 ingediend, en deze wordt momenteel behandeld door de belastingdienst. Zodra we meer informatie hebben, delen we dit op de website van Rondom Wonen. 

Voor meer informatie, zie onderstaande link:

Tegemoetkoming hoge energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting eind april van start | Nieuwsbericht | Rijksoverheid.nl

Plaatje Subsidie Voor Energie

Deel dit artikel: