Altijd op de hoogte blijven van ons nieuws? Meld je aan voor onze nieuwsbrief:

Heb je een nieuwsbrief gemist? Vind al onze vorige nieuwsbrieven terug in ons archief:

Nieuwsbrieven archief

De huur van duizenden woningen en kamers kan omlaag

Vanaf 1 juli 2024 geldt de Wet betaalbare huur. Met deze wet krijgen duizenden extra woningen een vaste maximale huurprijs. Op ismijnhuurteduur.nl ontdekken huurders wat de nieuwe wet voor hun huurprijs betekent. 

Meer betaalbare woningen
De Wet betaalbare huur maakt in veel gevallen een eind aan te hoge huren. Iedere woning of kamer krijgt punten voor kwaliteit. Bijvoorbeeld voor het aantal vierkante meters en bepaalde voorzieningen. Dat gebeurt op basis van het woningwaarderingsstelsel: het WWS. Het totale aantal punten bepaalt de maximale huurprijs. Dat was al zo voor woningen tot en met 143 punten. Vanaf 1 juli geldt dat ook voor woningen tot en met 186 punten. Er komen dus meer betaalbare woningen bij.

Aanpassing huurprijs
Bij alle nieuwe huurcontracten – die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten – moeten verhuurders zich houden aan de maximale prijs. Bij woningen tot en met 143 punten verandert soms ook iets voor bestaande contracten. Klopt de huur niet met het puntenaantal? Dan moet de huur in sommige gevallen direct of anders na een jaar omlaag. 

Is mijn huur te duur?
Op ismijnhuurteduur.nl kunnen huurders nagaan of hun huur omlaag kan in hun situatie. Daarbij worden ze ook gewezen op de Huurprijscheck van de Huurcommissie. Daarnaast wordt in een video kort uitgelegd wat de Wet betaalbare huur voor hen betekent en wordt een antwoord gegeven op veel gestelde vragen.

 

Deel dit artikel: